هر خودرو پژو ۲۰۶ دارای آپشن ها، قطعات و لوازم یدکی مختلفی است که سنسور اکسیژن یکی از این قطعات به شمار می رود. سنسور اکسیژن یک قطعه الکترونیکی است که در هر تریم یا تیپ پژو ۲۰۶ می توان آن را یافت و معمولا در لوله اگزوز خودرو، نزدیک به مبدل کاتالیزوری قرار دارد. این قطعه دارای کاربردهای مختلفی است. در این مقاله قصد داریم به انواع کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ بپردازیم.
سنسور اکسیژن چیست؟
حسگر یا سنسور اکسیژن یکی از مهمترین قطعات برقی خودرو به شمار می رود. در هر خودرو چند سنسور وجود دارد که اصلی ترین آنها سنسور اکسیژن است. وظیفه اصلی سنسور اکسیژن اندازه گیری میزان اکسیژن موجود در گازهای خروجی از اگزوز خودرو می باشد. به نسبت اکسیژن موجود در این گاز نسبت لامبدا هم می گویند. به همین دلیل حسگر اکسیژن به حسگر لامبدا نیز معروف است. سنسورهای اکسیژن پژو ۲۰۶ دارای انواع مختلفی هستند مثل سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ ساژم و سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ زیمنس. هر کدام از این حسگرها با یکدیگر تفاوت هایی دارند اما کاربرد آنها مشابه یکدیگر است.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶
سنسور اکسیژن در خودرو نقش مهمی در بهبود عملکرد و کارایی آن دارد. این قطعه برقی دارای کابردهای متعددی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت:
اندازه گیری نسبت هوا به سوخت
مهمترین و اصلی ترین کاربرد سنسور اکسیژن در خودرو، اندازه گیری نسبت اکسیژن موجود در گازهای خروجی اگزوز است. در واقع، باعث می شود بتوان میزان رقیق یا غلیظ بودن نسبت سوخت به هوای ارسال شده به موتور را اندازه گیری کرد. زمانی که سنسور اکسیژن میزان گاز اکسیژن موجود در گازهای خروجی اگزوز را اندازه گرفت آن را به ECU ارسال می کند. با استفاده از داده های ارسالی توسط حسگر اکسیژن مقدار سوخت موتور تنظیم می شود.
هر سنسوری نسبت به محرک خاصی واکنش نشان می دهد. حسگر اکسیژن نیز چنین است. اکسیژن به عنوان محرکی است که باعث می شود در سنسور سیگنالی ایجاد شود. بسته به میزان اکسیژن موجود در گاز خروجی اگزوز سیگنال تولیدی می تواند کم یا زیاد باشد. هر سیگنال نیز نشان دهنده مقدار اکسیژن خاصی است. در واقع سنسور اکسیژن باعث می شود نسبت سوخت و هوا ثابت بماند و احتراق به درستی انجام شود.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ در اندازهگیری دقیق مصرف سوخت
ECU از طریق اطلاعاتی که از سنسور اکسیژن ارسال می شود میزان دقیق مصرف سوخت را تعیین می کند. بنابراین این حسگر نقش مهمی در اندازه گیری مصرف سوخت و افزایش و کاهش آن دارد. به همین دلیل یکی از علائم خرابی سنسور اکسیژن بالا رفتن مصرف سوخت است.
کاهش مصرف سوخت
این حسگر بیشترین تاثیر را روی میزان مصرف سوخت دارد. زیرا ECU برای تنظیم میزان مصرف سوخت از اطلاعات این حسگر استفاده می کند. به عبارتی به تنهایی قادر به کنترل مصرف سوخت نیست. هرچه دقت سنسور اکسیژن بالاتر باشد میزان مصرف سوخت نیز بهینه تر خواهد بود. خرابی این قطعه و درست کار نکردن آن باعث می شود اطلاعات نادرستی به ECU ارسال شود. در نتیجه مصرف سوخت چند برابر بیشتر خواهد شد. بنابراین مهمترین کاری که برای کاهش مصرف سوخت می توان انجام داد خرید سنسور اکسیژن اصل اورجینال و با کیفیت بالا است.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ برای کاهش آلایندگی
هدف اصلی ساخت سنسور اکسیژن کاهش الایندگی خودرو است. به همین دلیل در لوله خروجی اگزوز کار گذاشته می شود. با این حال اگر به هر دلیلی این قطعه خراب شود آلایندگی خودرو چند برابر می شود. از مهمترین علائم خرابی سنسور اکسیژن، خروج دود غلیظ و سیاه از اگزوز خودرو است. خرابی این قطعه باعث آسیب دیدگی و خرابی قطعات گران قیمتی مثل کاتالیزور می شود. کاتالیست یکی از قطعات اگزوز است. این قطعه گازهای خروجی اگزوز را فیلتر می کند تا آلایندگی خودرو کمتر شود. در نتیجه، خرید سنسور اکسیژن و تعویض به موقع آن تاثیر زیادی روی کاهش آلایندگی خودرو خواهد داشت.
بهبود عملکرد موتور
سنسور اکسیژن به واحد کنترل الکترونیکی (ECU) خودرو اطلاعاتی درباره میزان اکسیژن در اگزوز میدهد. این اطلاعات به ECU کمک میکند تا مخلوط سوخت و هوا را بهینه تنظیم کند، که منجر به احتراق کاملتر و کاهش مصرف سوخت میشود. با اطمینان از اینکه مخلوط سوخت و هوا در بهترین نسبت است، احتراق بهینهتری در سیلندرها رخ میدهد. این بهبود احتراق باعث افزایش قدرت و کارایی موتور میشود. بعلاوه، تعویض به موقع سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ نه تنها باعث کاهش آلایندهها میشود بلکه از تخریب زیستمحیطی نیز جلوگیری میکند.
پیشگیری از آسیب دیدگی موتور
از جمله کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶، پیشگیری از آسیب دیدگی موتور است. این حسگر با تنظیم دقیق مخلوط سوخت و هوا از آسیب دیدگی موتور نیز پیشگیری می کند.
بهبود عملکرد کاتالیزور
معمولا سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ قبل یا بعد کاتالیزور قرار دارند. سلامت این قطعه تاثیر مستقیمی روی عملکرد کاتالیزور و سلامت آن دارد. سنسور اکسیژن علاوه بر میزان اکسیژن موجود در گاز عملکرد کاتالیزور را هم بررسی نموده و آن را به ECU ارسال می کند.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ در بهینه سازی عملکرد احتراق
سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶، اطلاعات لازم برای عملکرد احتراق را به ECU ارسال می کند. بنابراین طبیعی است که در بهینه سازی عملکرد احتراق موتور داخلی نقش بسزایی داشته دارد. در موتور احتراق داخلی، سوخت داخل یک محفظه زیر فشار سوزانده میشود تا بتوان انرژی لازم برای حرکت و پیشرانه ماشین را تولید کرد. سنسور اکسیژن میزان رقیق یا غنی بودن نسبت سوخت به هوایی که به این موتور ارسال شده را اندازه می گیرد.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ در کنترل دما
تولید گازهای آلاینده تولید شده در خودرو با گرما همراه است. بنابراین هر چه گاز بیشتری تولید شود دما نیز بالاتر می رود. بنابراین در صورتی که میزان گازهای آلاینده تولیدی بیش از حد باشد با گرمایی که تولید می کند می تواند به قطعات خودرو آسیب برساند. سنسور اکسیژن با ارسال اطلاعات مربوط به نسبت سوخت به هوا و اندازه گیری میزان اکسیژن باعث می شود تولید گاز آلاینده نیز کنترل شود. در نتیجه به طور غیر مستقیم باعث کنترل دما خودرو نیز می شود.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ در ارتقا کارایی توربو شارژ
از دیگر کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶، ارتقا کارایی توربو شارژ است. توربوشارژ یا پرخوران “Turbocharger ” به سیستم مکنده پرقدرتی گفته می شود که باعث مکش هوا به موتور و در نتیجه افزایش میزان اکسیژن لازم برای احتراق سوخت می شود. سنسور اکسیژن تاثیر زیادی روی عملکرد توربو شارژ دارد. در صورتی که این قطعه خراب شود کارایی توربو شارژ نیز کاهش می یابد. در نتیجه شاهد افزایش انتشار گازهای آلاینده و خروج دود غلیظ سیاه رنگ از اگزوز خودرو خواهیم بود. بعلاوه قدرت و شتاب موتور نیز در اثر کاهش کارایی توربو شارژ کاهش می یابد.
نظارت بر کیفیت سوخت
یکی از بهترین روش ها برای کنترل کیفیت سوخت خرید سنسور اکسیژن اصل و با کیفیت است. این قطعه نقش مهمی در نظارت بر کیفیت سوخت بر عهده دارد. با ارائه اطلاعات دقیق در مورد میزان اکسیژن و نسبت سوخت به هوا به واحد کنترل الکترونیکی ECU کمک می کند تا مصرف سوخت بهینه تر انجام شود. بعلاوه با کمک به حفظ نسبت دقیق هوا به سوخت کارایی سوخت را نیز افزایش می دهد. سوخت بی کیفیت و خام سوزی باعث ایجاد رسوبات و آلودگی در سیستم سوخت و اگزوز می شود و در نتیجه آسیب دیدگی کاتالیزور خودرو خواهد شد. اما سنسور اکسیژن با پایش دقیق باعث پیشگیری از بروز این مشکلات می شود.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ در پیشگیری از ناک زدن موتور
از دیگر کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ می توان به جلوگیری از ناک زدن موتور اشاره کرد. صدای ناک زدن موتور یکی از آزاردهنده ترین صداها در هنگام رانندگی است. این صدا به دلیل احتراق ناقص و خام سوزی رخ می دهد و معمولا از زیر کاپوت شنیده می شود. دلایل متعددی وجود دارند که باعث ناک زدن خودرو می شود. از جمله مهمترین دلیل ناک زدن خودرو، خرابی سنسور اکسیژن است. به کمک سنسور اکسیژن می توان نسبت سوخت و هوا را تنظیم کرد و از ناک زدن موتور خودرو پیشگیری کرد.
افزایش بهرهوری سوخت و کاهش هزینهها
سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ اطلاعات دقیق درباره میزان اکسیژن در اگزوز را به ECU ارائه میدهد. این اطلاعات به تنظیم دقیق نسبت هوا به سوخت کمک میکند. بعلاوه، این فرایند باعث میشود احتراق بهینهای رخ دهد و کارایی سوخت افزایش یابد. با بهینهسازی مخلوط سوخت و هوا، مصرف سوخت کاهش مییابد. همچنین، خودرو برای اینکه بتواند مسافت معینی را طی کند به سوخت کمتری نیاز خواهد داشت. این امر هزینه های سوخت را نیز کاهش می دهد. خودرو به سوخت کمتری نیاز دارد تا همان مسافت را طی کند، که این امر باعث کاهش هزینههای سوخت می شود.
کاربرد سنسور اکسیژن پژو ۲۰۶ در افزایش طول عمر کاتالیست
زمانی که نسبت سوخت به هوا بهینه باشد احتراق کامل تری نیز رخ می دهد. این امر باعث می شود گازهای آلاینده کمتری تولید شود. زمانی که احتراق ناقص باشد می تواند باعث خام سوزی و تولید کربن نسوخته و گازهای سمی شود که به کاتالیست آسیب می رسانند. اگر سنسور اکسیژن اصل و با کیفیت باشد از بروز چنین مشکلاتی نیز پیشگیری می کند. بعلاوه، با حفظ نسبت سوخت به هوا، دمای سیستم اگزوز در محدوده معینی باقی می ماند و از افزایش بیش از حد دما اگزوز جلوگیری می کند. در صورتی که اگزوز بیش از حد گرم شود می تواند به کاتالیست آسیب برساند. در نتیجه تعویض سنسور اکسیژن معیوب با سنسور اکسیژن با کیفیت و مرغوب تاثیر زیادی روی طول عمر کاتالیست دارد. هزینه های مربوط به تعمیر و تعویض این قطعه گران قیمت را نیز کاهش می دهد.