خرابی و تعمیر خودرو

علائم خرابی سنسور اکسیژن کدامند؟

علائم خرابی سنسور اکسیژن

در هر خودرو چندین سنسور وجود دارد که هر کدام کاربرد خاص خودشان را دارند. خرابی هر کدام از این سنسورها مثل خرابی سنسور اکسیژن می تواند باعث بروز مشکلات متعددی برای خودرو شود. سنسور اکسیژن یکی از مهمترین سنسورها در خودرو محسوب می شود که در این مقاله میخواهیم به علائم خرابی آن بپردازیم.

 

سنسور اکسیژن چیست؟

حسگر یا سنسور اکسیژن در تمامی خودروها یکی از قطعات اصلی خودرو است. این قطعه نوعی لوازم یدکی برقی محسوب می شود.  سنسور اکسیژن از چند جز تشکیل شده که شامل بدنه سرامیکی یا چینی، الکترودهای پلاتینیومی، غلافی از جنس دی اکسید زیرکونیوم و المنت گرم شونده یا هیتر است. غلافی که در داخل این سنسور قرار دارد زمانی که در معرض دود اگزوز قرار می گیرد باعث ارسال سیگنالی از سنسور به ایسیو ” ECU” می شود. این قطعه در هر نوع خودرو چه از نوع انژکتوری باشد یا کاربراتوری به کار رفته است. خرابی این قطعه می تواند به قطعات گران قیمتی مثل کاتالیزور آسیب برساند. همچنین باعث افزایش بیش از حد مصرف سوخت می شود.

 

کاربرد سنسور اکسیژن در خودرو

حسگر اکسیژن در قسمت ورودی و خروجی اگزوز ( قبل و بعد از مخزن کاتالیست) قرار گرفته است. البته در بعضی از خودروها تنها یک سنسور اکسیژن وجود دارد که در ورودی قرار دارد. اما امروزه در بیشتر خودروها از دو سنسور اکسیژن استفاده می شود. البته وظایفی که این دو سنسور بر عهده دارند کمی با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال، سنسور اکسیژن اولی وظیفه تنظیم نسبت سوخت به هوا را بر عهده دارد در حالی که وظیفه سنسور اکسیژن دیگر بهینه سازی نسبت سوخت به هوا است.

 

علائم خرابی سنسور اکسیژن

از جمله متداول ترین علائم خرابی سنسور اکسیژن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

 

کاهش توان و عملکرد خودرو

زمانی که نسبت سوخت به هوای ورودی خودرو با هم تناسب نداشته باشند باعث افت توان و کاهش عملکرد خودرو می شود. در نتیجه خودرو به سختی حرکت می کند و توان اولیه برای حرکت را ندارند. همچنین میتواند باعث خاموشی موتور خودرو شود.

 

روشن شدن چراغ چک

دلایل مختلفی می تواند باعث روشن شدن چراغ چک خودرو موقع رانندگی شود. خرابی سنسور اکسیژن یکی از این دلایل است.  معمولا روشن شدن چراغ چک اولین نشانه خرابی سنسور است. در صورتی که خرابی سنسور به موقع تشخیص داده و برطرف شود مشکلی برای خودرو ایجاد نمی کند. اما در صورتی که دیر اقدام شود نه تنها کاتالیزور خراب می شود بلکه  عملکرد ایسیو ECU را نیز مختل می کند.

 

افزایش مصرف سوخت

اگر به هر دلیل سنسور اکسیژن خراب شود باعث افزایش مصرف سوخت می شود. بنابراین همواره باید حواستان به دلایل خرابی سنسور اکسیژن باشد. در صورت خرابی نیز تعویض سنسور اکسیژن به موقع انجام شود.

 

علائم خرابی سنسور اکسیژن : خرابی کاتالیست

کاتالیست مبدلی است که باعث کاهش آلاینده های خروجی اگزوز مثل اکسیدهای نیتروژن، مونوکسید کربن و هیدروکربن ها می شود. زمانی که موتور خودرو روشن می شود با گرم شدن مبدل و افزایش دمال کاتالیست آلاینده ها می سوزند. در نتیجه درصد آنها در دود خروجی از اگزوز کمتر خواهد شد. یکی از راه های تشخیص خرابی سنسور اکسیژن مشاهده خرابی کاتالیست یا کاتالیزور است.  زیرا از آنجایی که سنسور اکسیژن وظیفه پالایش آلاینده ها را بر عهده دارد درصورت خرابی خام سوزی رخ داده و دود غلیظ و بدبویی از اگزوز خارج می شود. در واقع می توان گفت علائم خرابی سنسور اکسیژن و خرابی کاتالیست شباهت زیادی به یکدیگر دارند.

 

کاهش شتاب خودرو

همانطور که گفتیم، سنسور اکسیژن وظیفه تنظیم نسبت سوخت به هوا را بر عهده دارد تا میزان آنها برای ترکیب شدن با هم در تعادل باشند. اگر سنسور اکسیژن به هر دلیلی خراب شود باعث احتراق ناقص و در نتیجه کاهش شتاب خودرو می شود.

علائم خرابی سنسور اکسیژن : ریپ زدن و بد کار کردن موتور در حالت درجا

بدکار کردن موتور در حالت درجا دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها به خرابی سنسور اکسیژن مربوط می شود. سنسور اکسیژن پس از اندازه گیری غلظت گازهای خروجی اگزوز اطلاعات مربوط به آنها را به کامپیوتر خودرو ارسال می کند. کامپیوتر خودرو یا همان ایسیو با استفاده از این اطلاعات دستورات لازم در خصوص میزان سوخت وارد شده به موتور را صادر نموده و میزان سوختی که باید به موتور وارد شود تنظیم می گردد. زمانی که سنسور از کار بیفتد یا کثیف باشد میزان سوخت موتور کم و زیاد می شود. در نتیجه باعث ریپ زدن آن می گردد. برای جلوگیری از ریپ زدن موتور همواره سعی کنید سنسور اکسیژن را تمیز نگه دارید. اما در صورتی که مشکل از کثیفی آن نباشد باید تعویض شود.

علائم خرابی سنسور اکسیژن

شنیدن سروصدای غیرعادی از موتور

خرابی سنسورهای اکسیژن میتواند باعث شنیدن سروصدای غیرعادی از موتور شود.

 

علائم خرابی سنسور اکسیژن : مکث لحظه ای موتور موقع شتاب گیری

اگر سنسور اکسیژن خراب باشد و هیتر آن کار نکند یا براده ای به نوک سنسور چسبیده باشد باعث بروز چنین مشکلی می شود. اگر سنسور به موقع تمیز یا تعویض نشود، مشکلات و هزینه های زیادی برای تعمیر موتور خودرو، به همراه خواهد داشت.

 

خام سوزی

با ارسال اطلاعات مربوط به میزان اکسیژن موجود در گازها به ایسیو، دستورات لازم جهت تعیین میزان پاشش سوخت ارسال می گردد. اگر سنسور اکسیژن خراب شود اطلاعات دقیقی در مورد میزان اکسیژن موجود در سوخت به ایسیو ارسال نمی گردد. در نتیجه ارسال این داده های نادرست به کامپیوتر خودرو، واحد پردازشگر کنترل مرکزی خودرو نمیتواند میزان پاشش سوخت را به دقت کنترل کند. به همین دلیل ممکن است سوخت بیش از حد به داخل سیلندر تزریق شود و باعث خام سوزی شود.

 

علائم خرابی سنسور اکسیژن

علائم خرابی سنسور اکسیژن : خروج دود تیره غلیظ همراه با بوی بد از اگزوز

اگر میزان سوخت موتور بیشتر از مقدار مجاز باشد باعث می شود بنزین بیشتری نیز در محفظه احتراق بسوزد. این مشکل باعث خروج دود تیره غلیظ همراه با بوی بد از اگزوز می شود. دلیل اینکه این دود غلظ بد بو می باشد این است که با خرابی سنسور اکسیژن احتراق ناقص انجام می شود. در نتیجه، میزان گازهای آلاینده نیز افزایش می یابند. گازهای آلاینده ای مثل دی اکسید گوگرد بویی شبیه تخم مرغ گندیده دارند که وقتی میزان این گاز افزایش یابد بوی آن نیز بیشتر از قبل استشمام می شود.

 

آسیب دیدن کاتالیست به‌دلیل گرمای بیش از حد موتور

یکی دیگر از مشکلاتی که در اثر خرابی سنسور به وجود می آید، آسیب دیدن کاتالیست به‌دلیل گرمای بیش از حد موتور است. همانطور که گفتیم خرابی سنسور اکسیژن باعث آسیب دیدگی کاتالیست می شود. اگر سنسور  آسیب ببیند میزان گازهای آلاینده افزایش می یابند. در اثر افزایش گازهای آلاینده دمای موتور به یکباره افزایش می یابد و احتمال آسیب دیدگی کاتالیست نیز بیشتر می شود زیرا در معرض عبور این گازهای آلاینده قرار دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.