برای اینکه بدانید روتور چیست و علائم خرابی روتور ترمز خودرو کدامند تصور کنید یک فرفره دارید که با آن بازی می کنید. فرفره باید به نرمی بچرخد و چرخش آن به قدری روان باشد که هنگام چرخاندن نیازی نباشد خودتان آن را تکان دهید. همچنین نباید لرزش و تکان زیادی هم داشته باشد.
در خودرو نیز قطعه ای وجود دارد که شباهت بسیار زیادی به فرفره دارد. به این قطعه روتور می گویند و بخشی از سیستم ترمز خودرو شماست. روتور همانند یک دیسک فلزی صاف و گرد است که با حرکت ماشین همانند فرفره می چرخد. زمانی که می خواهید خودرو را متوقف کنید، قطعات خاصی به اسم لنت ترمز به روتور فشار می آورند و اصطکاک بین آنها باعث کاهش سرعت خودرو می شود.
اگر فرفره به خوبی ساخته نشده باشد ممکن است خوب نچرخد. همین مورد در مورد روتور نیز چنین است. اگر روتور معیوب یا فرسوده باشد زمانی که می خواهید ماشین خود را متوقف کنید با مشکل مواجه خواهید شد. این حالت نشان می دهد که روتور نیاز به تعویض دارد.
به عنوان مثال زمانی که روتورها نیاز به تعویض داشته باشند ممکن است با فشار دادن پدال ترمز حس کنید ماشین شما می لرزد. بعلاوه امکان دارد صداهای عجیب و غریبی مثل صدای جیر جیر یا ساییدگی هم بشنوید. این علائم به شما می گویند وقت آن است که برای تعویض روتور اقدام نمایید.. برای انجام این کار از یک تعمیرکار و مکانیکی متخصص کمک بگیرید و از وی بخواهید ماشین شما را به دقت بررسی کند.
اهمیت تعویض روتور و لنت ترمز خودرو
روتورها اجزا حیاتی سیستم ترمز خودرو شما هستند. عملکرد آنها به لنت ترمز نیز بستگی دارد. برای اینکه سرعت خودرو کم شود هم لنت ترمز و هم روتور باید از کیفیت بالایی برخوردار باشند. روتورهای فرسوده یا معیوب می توانند باعث ایجاد لرزش خودرو، صداهای عجیب و غریب و عملکرد ضعیف ترمز شوند و ایمنی شما را به خطر بیندازند.
علائم خرابی روتور ترمز خودرو
برخی از متداول ترین علائم خرابی روتور عبارتند از:
- لرزیدن فرمان خودرو هنگام رانندگی
- شنیدن صدای جیغ بلند موقع ترمز گرفتن
- تکان خوردن فرمان موقع رانندگی
- لرزیدن پدال ترمز
دلیل خرابی روتور یا دیسک ترمز خودرو چیست؟
خرابی دیسک ترمز ( روتور ترمز) دلایل مختلفی دارد. همانطور که میدانید دیسک ترمز با لنت ها در تماس است و زمانی که می خواهید دور خودرو را کم کرده و آن را متوقف بسازید لنت ترمز با روتور ( دیسک ترمز) درگیر می شود. اگر زیاد رانندگی می کنید در اثر درگیری مداوم و زیاد دیسک و ترمز و لنت ترمز با یکدیگر قطعه شما دچار ساییدگی می شود. در نتیجه احتمال خرابی دیسک ترمز و لنت ترمز افزایش پیدا می کند. یکی دیگر از دلایل خرابی روتور ترمز گرمی بیش از حد آن است. این داغی بیشتر در زمان ترمزگیری رخ می دهد. به ویژه اگر فصل زمستان باشد موقع ترمز گیری به طور ناگهانی دمای روتور موقع ترمزگیری افزایش می یابد و پس از آن سرد می شود. تکرار این کار می تواند موجب تاب برداشتن روتور ترمز شود.
از دیگر دلایل خرابی روتور می توان به ترک خوردگی، زنگ زدگی و فرسودگی آن اشاره کرد. این موارد می تواند هیچ دلیل خاصی نداشته باشد. زیرا روتور به دلیل فلزی بودن پس از گذشت مدت زمانی زنگ میزند. همچنین طول عمر مشخصی دارد. بنابراین پس از مدتی دچار فرسودگی خواهد شد.