پراید از پرفروش ترین خودروهای موجود در بازار ایران به شمار می رود. این خودرو نام آشنا دارای مدل های مختلفی است. گرچه تمامی مدل های پراید چه از نظر قیمتی و چه از نظر قابلیت ها و ویژگی هایی که دارند بسیار پرطرفدار هستند اما بعضی از آنها از محبوبیت بیشتری برخودارند. یکی از آپشن هایی که هنگام خرید پراید مورد توجه قرار می گیرد زیمنس یا ساژم بودن پراید است.
اهمیت این موضوع زمانی بیشتر می شود که موقع خرید لوازم یدکی پراید از ما پرسیده شود خودرو شما پراید زیمنس است یا ساژم؟ زیرا لوازم یدکی پراید زیمنس با لوازم یدکی پراید ساژم تفاوت هایی دارند. در بسیاری از مواقع نمیدانیم در جواب این سوال چه باید گفت. در این مقاله قصد داریم به به این سوال پاسخ دهیم تا بتوان به راحتی زیمنس یا ساژم بودن خودرو را تشخیص داد.
تفاوت پراید ساژم و زیمنس چیست؟
زیمنس نام برندی آلمانی متعلق به شرکت زیمنس آگ است. این برند یکی از بزرگترین و معروف ترین برندهای تولید قطعات صنعتی در اروپا است. محصولات این شرکت شامل طیف وسیعی از محصولات روشنایی، پزشکی، موتور خودرو، پمپ ها و کمپرسورها، توربین های بادی و گازی، محصولات ترابری و لجستیک و … است.
ساژم نام یک شرکت فرانسوی است که در زمینه ابزارهای عمومی، خودرو، تولید سامانه های ارتباطی دفاعی و الکترونیک فعالیت می کرد. این شرکت در سال ۱۹۲۴ تاسیس شد. محصولات این برند به دلیل کیفیت بالایی که داشتند بسیار پرطرفدار بودند. با این حال برند ساژم در سال ۲۰۰۵ پس از ادغام با برند Snecma تمامی فعالیت های خود را متوقف ساخت و منحل شد. چند سال بعد در سال ۲۰۱۱ فعالیت خود را با نام تجاری Safran مجددا آغاز کرد. Safran یک شرکت مخابراتی فرانسوی است که محصولات الکترونیکی، سیستم های ارتباطی و دفاعی ارائه می دهد. از جمله فعالیت های این برند می توان به تولید سیستم های وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین UAV، پریسکوپ ها، اویونیک ها، سیستم های راهنمایی و رانندگی، لوازم یدکی خودرو و لوازم الکترونیکی مثل بردها و مدارها اشاره کرد.
در پراید زیمنس از قطعات و لوازم یدکی برند زیمنس و در پراید ساژم از قطعات و لوازم یدکی برند ساژم استفاده شده است. البته این بدان معنا نیست که تمامی قطعات پراید متعلق به برند زیمنس یا ساژم هستند.
خودروهای پراید به طور کلی به دو دسته کاربراتوری و انژکتوری تقسیم می شوند. مدل های قدیمی پراید از نوع کاربراتوری هستند. اما پرایدهای مدل جدید از نوع انژکتوری محسوب می شوند. خودروهای پراید انژکتوری نیز به ۴ دسته تقسیم می شوند که عبارتند از:
- نیمه انژکتور
- پراید انژکتور ساژم
- خودرو پراید انژکتوری زیمنس
- و پراید یورو ۴
ویژگی های پراید انژکتور ساژم
همانطور که کمی قبل بدان اشاره شد برند ساژم در سال ۲۰۰۵ به فعالیت خود پایان داد. به همین دلیل از قطعات تولیدی این برند در خودروهای جدید استفاده نشده است. خودروهای پرایدی که در سال ۸۴ تا ۸۶ تولید شده اند معمولا دارای سیستم انژکتوری ساژم هستند. البته استثناهایی هم وجود دارد که می توان از آنها چشم پوشی کرد.
ویژگی های پراید انژکتور زیمنس
خودرهای پرایدی که بعد از سال ۸۶ تولید شده اند دارای سیستم سوخت رسانی انژکتوری زیمنس هستند. به عبارتی می توان گفت خودرهای پراید زیمنس در مقایسه با پراید ساژم دارای سیستم سوخت رسانی جدیدتر و بروزتری هستند.
از کجا بفهمیم پراید زیمنس است یا ساژم؟
روش های مختلفی وجود دارد که با استفاده از آنها می توانیم بفهمیم پراید زیمنس است یا ساژم. بعضی از قطعات و لوازم یدکی به کار رفته در پراید ساژم با لوازم یدکی پراید زیمنس متفاوت است. در ادامه به متداول ترین روش های تشخیص زیمنس یا ساژم بودن پراید اشاره شده است:
روش اول: بررسی شمع و وایر شمع پراید
روی سوکت فلزی مربوط به وایر شمع پراید ساژم که سمت کوئل وایر شمع ساژم پراید قرار دارد، قطعه سفید رنگی وجود دارد در حالی که در شمع و وایر شمع زیمنس این بخش سفید رنگ حذف شده است. بعلاوه، کلاهک سمت شمع در وایر شمع ساژم صاف است اما در مدل زیمنس این کلاهک کج خواهد بود. بنابراین به راحتی می توان از طریق بررسی شمع و وایر شمع پراید به زیمنس یا ساژم بودن آن پی برد.
روش دوم: بررسی کارت خودرو
دومین روش برای اینکه بفهمیم پراید زیمنس است یا ساژم بررسی کارت خودرو است. در کارت خودرو معمولا نوع سیستم انژکتور خودرو نوشته می شود. بنابراین با مشاهده کارت خودرو به راحتی می توان به زیمنس یا ساژم بودن آن پی برد.
روش سوم : بررسی موتور خودرو
چنانچه به کارت خودرو دسترسی ندارید می توانید به سراغ موتور خودرو به ویژه کوئل ان بروید. از روی قطعات موتور خودرو می توان به زیمنس یا ساژم بودن آنها پی برد. زیرا شکل ظاهری آنها با یکدیگر متفاوت است. اگر کوئل به صورت خطی بود از نوع زیمنس است. در ادامه تصویری از هر دو نوع کوئل ارائه شده است:
روش چهارم: سال تولید خودرو
چهارمین روش توجه به سال ساخت خودرو است. معمولا خودروهای پرایدی که مابین سال ۸۴ تا ۸۶ تولید شده اند دارای انژکتور ساژم هستند. خودروهای سال ۸۶ به بعد از انژکتور زیمنسی برخوردار هستند.
روش پنجم: بررسی ایسیو
تمامی خودروها دارای ECU هستند. روی ECU شماره قطعه و نام شرکت سازنده آن درج شده است. ایسیو زیمنس بر خلاف ECU های بوش تک سوکت هستند. در خودروهای پراید سال ۸۴ تا ۸۶ از ساژم اس ۲۰۰۰ (Sagem S2000) استفاده شده است. این مدل ایسیو دارای میکرو SAK-C167CR ، فلش AM29F200BB-48 PIN و ایپرام ۹۵۰۸۰ هستند. ایسیو ساژم از نظر شکل ظاهری با ایسیو زیمنس متفاوت است. بنابراین از روی شکل ظاهری، لوگو یا نام شرکت سازنده آن و همچنین تعداد سوکت ها و مدل ایسیو می توان تشخیص داد که از نوع زیمنس است یا ساژم. در ادامه تصاویری از ایسیو پراید زیمنس و ایسیو پراید ساژم ارائه شده است:
همانطور که در تصویر مشاهده می شود روی ECU ساژم عبارت SAGEM همراه با لوگوی آن حک شده است.
روی ایسیو مربوط به برند زیمنس نیز عبارت SIEMENS و لوگوی آن مشاهده می شود. بنابراین تشخیص زیمنس یا ساژم بودن ایسیو بسیار آسان خواهد بود و براحتی می توانید آن را تشخیص دهید.
جمع بندی
در این بخش سعی کردیم به روش های مختلف تشخیص زیمنس یا ساژم بودن پراید بپردازیم. همانطور که در این بخش توضیح داده شد برای تشخیص زیمنس یا ساژم بودن پراید لام است به لوازم یدکی آن، کارت ماشین و یا سال تولید آن دقت کرد. با این حال بررسی قطعات و لوازم یدکی خودرو مثل سنسور اکسیژن پراید زیمنس یا ساژم، ایسیو ساژم و … گزینه مطمئن تری خواهد بود.
لازم به ذکر است که قطعات و لوازم یدکی این برندها علاوه بر خودرو پراید در خودروهای دیگر نیز به کار برده می شود. به عنوان مثال، از ایسیو ساژم S2000 پراید میتوان در خودروهایی مثل پژو پارس، سمند xu7،پژو ۴۰۵، پیکان،آردی و … نیز استفاده کرد. البته در رابطه با این موضوع باید به سال تولید خودروهای مورد نظر دقت کرد. چنانچه در رابطه با تشخیص زیمنس یا ساژم بودن پراید از روش دیگری استفاده می کنید می توانید از قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.